vismut

Matematikens svarta hål

Publicerad 2010-04-29 20:04:55 i Allmänt

Det tog mig två veckor av funderande på om det var jag som bara var dum eller om det verkligen kan vara så här konstigt innan jag vågade fråga någon.
Jag började lite försiktigt med en snäll Lena och hon svarade precis som jag tycker att det borde vara. Alltså fel.
Fortsatte med Christian - som också svarade fel. Liksom Axel.

Hmm, är det fel på mig och mina kompisar eller på matematiken. Nu när jag i alla fall kunde skylla på att det är fler än mig som svarar fel så blev jag modigare så igår vid vår after work på De Klomp frågade jag samtliga (ingenjörer och doktorander) vid bordet. Nej, alla svarade fel. Den enda som svarade rätt var en kinesisk läkare men hon gick inte på logik utan hon räknade direkt.

Vårt problem?

Vätternrundan är 300km

Hur lång tid tar det att cykla runt om man snittar 30km/h?
- 10h så klart.

Om man åker i 20km/h då?
-15h.

Men om man åker i 25km/h, hur lång tid tar det då? Vad säger logiken och vad säger huvudräkningen?

vatternrundan.se

Prata inte med främlingar

Publicerad 2010-04-25 19:14:05 i Allmänt

Lördag: Roxen runt, sov i soffan, kort besök på labb, grillpremiär hemma hos Christian.

Idag skulle jag baka en tårta innan mamma och pappa kom in för att fira min födelsedag men Sator var så busig och kelsjuk så det var knappt att jag hann med allt. Men jag kan inte förstå att Sator tycker att det är så roligt att springa ifatt mig, koppla grepp runt vaderna, tugga till och springa vidare. Jag tycker inte att det är lika roligt.. När mamma och pappa sen kom gömde sig Sator nästan hela tiden men hon hann ändå med att tugga lite på mamma men det skulle hon ha också.

Vi åt mat på Mozarella och det tog låååååååååång tid att få maten. Tydligen så var fläskfilén slut och jag undrar om de åkte och slaktade en gris istället för att gå till Hemköp och köpa mer...

Dagens lärdom: Om man plockar ett nypon och stoppar i fickan (måndag) glöm inte bort den då för när den är söndersmulad i minibitar (söndag) tar sig klipulvret ut ur fickan och irriterar benet.

Sator har sovit vid mina kuddar i natt och pussat mig på munnen två gånger. I alla fall så hoppas jag att det var en fuktig nos jag kände mot läpparna och inte något annat som Åsa insinuerade.

Vill ha!

Jaja, intorkad broccoli får väl funka då. Men gröt och jordgubbssylt är godare.

Tårtsmet var visst också gott. Men vilken konstig slickepot han har.

Jag vill vara med Björn HELA tiden! Förutom när han badar, då balanserar jag på kanten. Det räcker.

ANFALL!

Men hans föräldrar är otäcka.

Kan ingen hämta mig så jag slipper otäckingarna. Jag åker hellre bil!

Nehä, jag vill ju se vad de gör. Här är jag ändå ganska säker.

Äntligen ensam med Björn igen!

Hoppas att husse och matte har glömt mig.

Babyblå

Publicerad 2010-04-22 20:10:33 i Allmänt

 

Mina nya cykelkläder kom, något försenade, idag:

Vatternrundan.se

Om ni minns så höll jag ju på att mäta min kropp för att se vilken storlek jag skulle ha. Jäkla tur jag tog medium och inte small! För om vi säger så här: Jag har nog en aning grövre överkropp än genomsnittscyklisten som köper sånna här grejer...

Ojojoj. Hade det inte varit för blöjan så hade det varit partykläder kan jag ju säga. Vill ni se bild på mig enbart iklädd tröjan eller byxorna så är ni välkomna att lägga bud i kommentarerna för att få en hemskickad för här vågar jag då inte lägga upp något...

Expressen eller Aftonbladet/DIF eller HV71/Trizol eller Qiazol/Pest eller Kolera

Publicerad 2010-04-21 21:34:55 i Allmänt

När hockeyslutspelet är slut är det slut på kvällstidningssurfande. Tänk om jag också kunde få skriva så dåligt underbyggda artiklar. Nature here I come.

Problemet är just att hockeyslutspelet ska ta slut först men jag vill inte att det ska ta slut för jag vill inte se något av lagen som vinnare!
Ibland kan jag komma på mig själv med att tänka "Men DIF kan få vinna för Tims skull. Inte vill jag att HV ska ta guld" för att andra sekunden ångra mig till "Nej, fy. Inte DIF! Låt HV ta't då." Men nu har jag kommit på: Ingen får vinna.

Djurgården lärde jag mig "hata" redan när jag började hänga med i hockeyn och det stod mellan Malmö och DIF i finalen så det sitter i än - absolut inget DIF-guld i år tack!

HV71 har jag ju fått lära mig missunna segrar sen jag började heja på LHC och jag vill inte ha fler dåliga vinnar-SMS från Sofia R - absolut inget HV-guld i år tack!

Förberedelser

Publicerad 2010-04-20 21:25:37 i Allmänt

  • Snö - Check!
  • Blåst - Check!
  • Regn - Check!
Vad som återstår att träna i är klungor, tuffa backar och mörker annars så har jag redan nu, efter tre veckor på cykeln, upplevt mycket av det som Vätternrundan kan tänkas erbjuda...
Jag tycker att det är så roligt att andra cyklister hälsar när man möter dem! Och inte bara de man möter; idag kom Anders Holmertz (tror jag) och drog om mig i en uppförsbacke: "Tja, tja!". Jag försökte hänga på men han trampade i nerförsbacke med kurva och då var jag körd.

Dags att torka av Joanna. Hon blev lite smutsig idag.

Problem med att ta sig hem(hem)

Publicerad 2010-04-17 21:42:34 i Allmänt

På något sätt känns det som att det är mitt fel att askan från den isländska vulkanen lamslår Europa, för aldrig tidigare tror jag att jag haft så många bekanta som oberoende av varandra ska ut och flyga:

Åsa och Cecilia (och Niklas?) sitter i Världens bästa stad på andra sidan Atlanten och det talas om att nästa flyg till Europa som de kan åka med går först på fredag.

Min syster har varit i Motala på besök en vecka och fick då problem att ta sig hem till London igen. Lösningen blev 24h tåg på tisdag för 5500:-.

Sebastian och Marie skulle på konferens i Rom men några timmar innan planet skulle lyfta i torsdags ställdes ju alla flygningar in.

Sen finns det ju då andra kändisar som har problem. Hälsouniversitetets pro-prefekt Johanna sitter fast i Singapore efter en mellanlanding. Men värst av allt måste väl ändå vara att LHC's sportchef Hemlin sitter fast på Island mitt i Silly Season! Han lär ju inte direkt hitta några förstärkningar där så vulkanen kan komma att avgöra hela Elitserien 2010/11. Bara till att hoppas att han hann signa Sedin, Ovechkin och/eller Crosby när han var i Nordamerika.

Själv hade jag också problem att ta mig hemhem idag. Planen var att cykla till Motala och säga hej till Maria, äta lasagne och cykla hem igen. En nätt felcykling på 10km dit plus sjuk motvind/sidvind i kombination med att det faktiskt var längre än jag trodde gjorde att det inte blev mycket mer än det och kvällspizza på labb gjort idag.

Ny topphastighet: 50,94km/h på en 80sträcka.

Mitt ute i ingenstans ser jag en vinröd Skoda på håll. När den kommer närmare ser jag att den har en vimpel i backspegeln. När den kommer ännu närmare ser jag att det är en ful vimpel (LIF) i backspegeln och att det är Johan tillsammans med Mia i bilen. Skumt! Jag såg inte allt för många bilar under min tur så det här var verkligen ett sammanträffande! Bil såg skönt ut...

Jag med min tidiga födelsedagspresents-handduk från Maria och med en nöjd Doris

 

Min bananätarbänk i Normlösa. 13,7mil blev det i baken idag.

Det finns mer

Publicerad 2010-04-16 17:31:08 i Allmänt

När man är ensam på labb efter klockan 17 en fredag och har några timmar kvar innan hemgång får man ge sig ut i frysen och titta om det finns något gott. Som typ Daimglass. Mmmm.

Jo då. Idag i matsalen kom vaktmästare Håkan fram till mig och sa att han hade hört att det var mina kemikalier han hade på sitt rum. Ja det stämde ju. Jag passade på att fråga om det fanns något mer intressant, typ kanske en ficklampa?

En ficklampa?!?! Njae, det tror jag inte (stort lurigt leende). Visst FANNS det en ficklampa i bytet men den hade någon redan snott igen. Vem? Håkan själv såklart...

Jag gick och hämtade mina grejer och bland övriga saker i påsen fanns: en 2,5l flaska med ca 200ml acetonitril kvar, använda pipettspetsar, använda provrör, använda eppisar med texten "IMAC HIGHLIGHT" (Rilles rör...), använda vialer till HPLC'n, använda handskar etc.. SUMMA: Smartskallen hade snott med sig soppåsen från masspekrummet också!!!

Masha utgår ifrån att det är en man som är tjuven eftersom han snodde ficklampan.

Jag tror att det är en kvinna eftersom hon kom ihåg soporna.

Weird är bara förnamnet, Sofia...

Tillbaka hos pappa! aka Det som göms i snö

Publicerad 2010-04-15 20:51:54 i Allmänt

Minns ni när jag var arg för att någon tagit metanolen och acetylkloriden när jag skulle använda den i januari? Well, nu ryktas det att flaskorna är tillbaka i huset. Någon hade nämligen hittat en låda med vaktmästarens namn och universitetets adress på innehållandes mina flaskor samt en bordscentrifug från labbet mittemot. Vart? Tja, vid Tinnerbäcken...

Undrar om flaskorna är oöppnade. Jag ska nog försöka hitta dem imorgon.

Mums

Publicerad 2010-04-14 20:40:51 i Allmänt

Just nu blir det inte så tätt mellan inläggen för i så fall skulle alla tröttna. Det är bara jobb och träning just nu. Och tvätt. Igår fick jag för mig att tvätta men jag hade knappt någon tvätt alls. Hmm, jag tror jag tvättade så sent som i torsdags så det var visst inte dags att tvätta ännu.

Roligast idag: En professor på jobbet hade varit i Israel och köpt med sig något Israeliskt godis. Han hade skurit upp den stora biten, som såg ut som en paté, i småbitar. Det smakade inte illa eller så, bara skum konsistens. När han gått från fikarummet berättade en tjej som kommer från Syrien att det där var något slags pålägg och inte något godis. I alla fall hos dom...

Och så har jag lärt mig att ordet rättöversväg tydligen inte används utanför Östergötland. Skumt.

9mm

Publicerad 2010-04-11 16:20:25 i Allmänt

Nej, det är inte jag som har klippt mig igen. Det är Christian. Han gick och klippte sig på Lambos Klippotek och när frisörskan visade rakaparaten och frågade "Vi tar den här längden va?" trodde Christian att hon menade för polisongerna eller sidorna. Men nej. När hon såg att han rykte till när hon tog första varvet över håret insåg hon nog sitt misstag men sa "Vi kör hela va?". Mm. Tydligen hade de inte pratat så mycket efter det... Hur som helst så passade han i 9mm och hade redan hunnit inse att håret i princip redan är torrt när man kommer ur duschen!

Igår var det inflyttningsfest hos Axel och Anna-Carin (Lambohovskolonin växer) och idag var tanken att jag skulle upp och cykla med tyskarna Sebastian och Janosch (ja, NMR-Janosch) men morgontrötta tyskar blev helt plötsligt morgonpigga tyskar så jag orkade inte upp.

Dock tog jag en 6mils-tur själv. Rumpan började göra ont efter 5 mil men det är fortfarande händerna som är värst. Otäckast var ett oförklarligt litet gupp i vägen när jag satte nytt hastighetsrekord: 39.99 km/h. Motvind från Bjärka Säby och hem var jobbigt för tydligen räckte det inte med bara frukost om man ska ut och cykla så där långt.

Något annat har jag inte gjort idag men senare ikväll blir det innebandy i Motala igen. Jag tror jag parkerar uppe vid motståndarnas mål och spelar den diva jag är.

Har ni hunnit hem än?

Publicerad 2010-04-09 19:10:00 i Allmänt

Åsa och Johan var precis här och lämnade av en dagen till ära mycket kelsugen Sator. Oj så vi har spunnit här sen husse och matte åkte. Men sen är det ju det här med kater och kel. Ja, nu blöder jag både på armbågen och mellan tummen och pekfingret.

Jag kände att det var lite farligt så jag tog bort händerna och började skriva på tangentbordet istället. Då kommer hon fram, jag tror hon ska boffa på mig, och biter mig i armbågen! När jag så tar henne i nackskinnet får hon bra tag i köttet mellan tummen och pekfingret. Bra start på helgen.

Nu vill hon visst bli klappad igen. Hmm. Ska hämta mina neoprenhandskar först...

Rumpinskavning påbörjad

Publicerad 2010-04-06 22:14:39 i Allmänt

Så har jag då kört två korta pass på racern. Målet är 150mil i rumpan innan Vätternrundan, dvs 15mil/vecka. Hur det känns hittills? Jo, igår var det ju lite snöblandat regn och snöslask men det gick ganska så bra ändå. Dock får jag nästan kramp i händerna för jag håller så hårt i styret. Sen är det ju det här med att sitta fast i pedalerna. "Alla" gör någon vurpa i början men jag försöker att undvika det. När jag ser att jag måste stanna, typ vid rödljus, klickar jag ur mig med ena foten i förväg. Det hjälper tyvärr inte om man får felbalans och börjar tippa åt andra hållet. PANIK! Men jo, jag hann klicka ur den foten också. Phu. Sen är lösgruset inne i stan otäckt också - höll på att bli en snygg vurpa i korsningen Barnhemsgatan/Tränggatan...

Annars är det likt skidåkningen. Jag är långsam uppför och nerför (feg!) men snabb på platten (39km/h)!

Man ska ju klicka i skorna också. En LFC-are gick förbi mig och log igår när jag svor över de förbannade pedalerna...

Jag har omedvetet döpt min cykel till Joanna. Gissa vilka låtar jag sjunger på när jag cyklar?



Och så klart:



+ alla egna låtar jag kommer på under turen...

And I will do anything for love

Publicerad 2010-04-04 17:01:48 i Allmänt

Påsken inleddes med lite fågelskådning vid Roxen tillsammans med pappa. Årets första sädersärla samt en havsörn var det mest intressanta som sågs. Sen tog vi småvägar lämpliga för cykelåkning till Motala men vi åkte nog lite konstigt.

Blåsippa

Igår tog vi en promenad innan vi var bortbjudna på påskmat. Slutet av LHCs match fick jag följa via Radiosporten. Nu ligger de illa till. Igen.

 

Även jag gör förberedelser inför sommarens bröllop. Så här ser Skedevi-dräkten ut. I handen har jag flugan som ska knytas. Det gäller att sätta på sig allt i rätt ordning för annars spräcker jag nog västen.

 

Nej, strumporna är Skänningemarknad-strumpor...

April April!

Publicerad 2010-04-02 21:04:58 i Allmänt

Jag gick på två aprilskämt i år. Eller, egentligen bara ett för det andra läste jag i tidningen idag utan att veta att det var gårdagens Corren...

Det ena var väderkartan bakom programledaren i Godmorgon Sverige i SVT när han sa att det skulle pratas om påskvädret. STORA solar och ~20grader! Men sen kom Helen in och sa åt honom att sluta leka med hennes kartor och tog fram de riktiga istället. Jaja, helkasst såg det ju inte ut men inte riktigt som jag för en kort sekund tilläts tro.

Det andra då? Jo, jag var på väg in på kanalbolagets hemsida för att se om man kunde anmäla sig frivillig till grävjobb för att reparera en sträcka av Göta Kanal när pappa sa att det kan du ju göra men det där var ett aprilskämt. Så jag läste artikeln från början till slut och då fattade jag det jag också. Äh, tur i alla fall att jag inte hann messa Johan och fråga om han skulle med, hehe.

Björn, Johan, militärer och interner grävandes i Berg hade ju varit snyggt.

 

Tack för alla Grattis i kommentarerna och Glad Påsk!

 

Hanna: Efter 10 år på LiU och data.., ehh, ...kunnig så trodde jag du kunde hacka dig in på Nature och liknande sidor hemifrån. Här har du en länk som bör lösa problemet för dig och alla andra med LiU-id:


http://www.nature.com.lt.ltag.bibl.liu.se/nchembio/journal/v6/n4/full/nchembio.344.html


Observera det lilla insertet .lt.ltag.bibl.liu.se . Det kan du ha nytta av!

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela