vismut

#180

Publicerad 2010-01-31 16:37:22 i Allmänt

Efter ett antal besök på Sandbäcksgatan lyckades jag äntligen få mitt nya kryss - Hornuggla!

 

 

-15

Publicerad 2010-01-31 11:07:16 i Allmänt

Jag har haft en väldig tur att det varit en så otroligt bra vinter i Linköping samma år som jag ska åka Vasaloppet. Inte trodde jag att jag skulle ha 20+ mil i armarna innan 28 februari. Och hade jag bara fått tummen ur och köpt en bil i höstas hade jag nog kunnat komma upp i ytterligare några.

Jag jobbade så hårt i höstas så jag hann/orkade inte ta hand om allt på balkongen. Kolla in så mycket snö!

And the winner is...

Publicerad 2010-01-31 10:34:01 i Allmänt

Fredagsparty hemma hos Stefan och Lena. Dom gamla vanliga + några nytillskott vilket gjorde det väldigt skoj. Jag fick frågan om vad man egentligen gör på ett universitet och att förklara vad en forskare gör har aldrig varit svårare. Jag tyckte själv att jag la mig på en väldigt bra nivå för någon som inte vet vad ett protein är men sen blev frågorna betydligt svårare:

-"Så du håller bara på med de här grejerna så om du ser något annat, typ att en jordgubbsplanta får massor med extra jordgubbar, så struntar du i det och bara går vidare?"
-"Men det måste ju vara jättejobbigt att hålla på att tänka och jobba utan att komma fram till något. Liksom, kan du jobba en hel dag utan att komma på något stort?"

Mjo

"Ja men säg att du kommer på något stort en gång i veckan i alla fall"

Hmm

"Vadå? Tar det typ ett år eller???"

More likely.

Jag vågade inte ens berätta vad en "stor" upptäckt innebär efter det inledande exemplet med jordgubbsplantan. Jag tror i alla fall att begreppet mutant och vad det innebär fastnade.

Och vad ska man använda det här till då? Självklart lösa energiproblemen och så berättade jag om Arabidopsis-plantor som blir röda när de växer vid krut och att det skulle kunna användas till minröjning. Således fick jag följdfrågan om man inte kunde göra så att de ändrade färg i närheten av diamantfyndigheter....

1mil skidor med Åsa och Mia igår samt spel och mat hemma hos Johan och Åsa. Ticket to ride hade en dominant (gissa vem...) medan canasta hade en mer jämn fördelning av vinnare.



Idag blev skidåkningen inställd så nu funderar jag på om jag ska ta vilodag, simma eller gymma. Vilodag blir = städdag så något av det andra lockar mer.


Tji fick jag

Publicerad 2010-01-28 21:34:41 i Allmänt

Snacka om förvånad. När jag idag skulle göra sista delen av mitt experiment innan det var dags att analysera resultatet på masspeken upptäckte jag att de två kemikalierna som behövdes var puts väck från det allmänna dragskåpet. I förrgår fanns det 4 flaskor och nu var de alla borta. Jaja, vi är ju ändå bara 5personer som använder dom så så svårt kan det väl inte vara att hitta dom. Jo, jag var den sista som använde dem och Rikard var den sista som såg som och de kom inte fram under hela dagen. Imorgon blir det ett mail med bitsk underton till hela Cellbiologen... Tur ändå att det hände idag och inte imorgon för då hade jag tänkt komma till jobbet redan vid 7 för att hinna göra samma sak innan gruppmötet och då hade jag INTE blivit glad.

Gruppmötet ja. Alex skulle prata om artikeln i förra inlägget men 16.55 idag ringde han och sa att han inte kunde komma och undrade om inte jag kunde ha den istället. Han hade fixat powerpoint-slidesen som jag kan använda. Jo då. Jag behöver nog knappt läsa den en gång till för jag kan prata helt fritt om den där. Skön fredagspresentation!

Gym med Åsa idag. Nog för att jag är i mitt livs form men jag är smal och svag!!! Och så blir jag avundsjuk på Åsa som kan ta ut sig mer än vad jag kan. Jag lägger av när det börjar bli lite tugnt. Stark börjar hon bli också. Nä, exakt en månad kvar sen ska musklerna tillbaka!

Jaha.

Publicerad 2010-01-26 22:25:20 i Allmänt

Den här dagen har jag väntat på länge. Jag har ju vetat om att det finns en tredje grupp i världen som lyckats identifiera samma protein som jag gjort och jag har också vetat att deras artikel var accepterad men den har ju aldrig kommit ut online - förrän idag. Det känns lite skumt att läsa en ny artikel när man till stora delar känner att man läst det någonstans förut, förutom att de kallar proteinet för något helt annat. Jaja, bara hoppashoppashoppas att PNAS accepterar vår ändå. Den var ju trots allt inne innan vi hann läsa den här. Annars blir jag lite småsur...

Inte en till!!!

Publicerad 2010-01-25 21:06:55 i Allmänt

På senaste tiden har pennorna på mitt skrivbord blivit färre och färre. De hamnar i fickan och när jag upptäcker dem är jag allt som oftast hemma och då hamnar de på min lilla pall i hallen. Tyvärr glömmer jag att ta med dom tillbaka. Idag var det kris så jag fick låna en gul penna av snälla Hanna. Förresten är det samma gula penna som ligger bland de andra på pallen numera...

Imorgon ska de tillbaka!

Nästan som hemma

Publicerad 2010-01-24 18:14:34 i Allmänt

I veckan har jag varit kattvakt åt Dino och Doris då mamma och pappa varit i Köpenhamn. Det har gått väldigt bra förutom att Dino tycker att det är uppstigning kl. 3 och absolut uppstigning klockan 6. Även lördag och söndag................

Doris ligger i fönstret (efter att ha tillbringat 24h under soffan...). Precis som i Motala.

Dino ligger på sin medtagna filt. Precis som i Motala.

Bortskämd som han är sover Dino i sängen. Precis som i Motala.

 

Dock så var ju inte allt som hemma:

FISKAR!

Doris och jag är kompisar.

Jag tror att Doris är den som gillade att bo hos mig mest då Dino inte hade sina revir här. Hon kunde till och med hoppa upp i min säng när vi (Dino och jag alltså) sov utan att bli bortkörd av brorsan. Hon kunde också äta utan att störas av sin brors närvaro.

 

Igår blev det 17km skidåkning i Vreta med Sebastian och Pernilla och idag ytterligare 20km i Vreta med Pernilla. Superfina spår! Dessutom körde jag om tjejen från tåget till Lidingö båda dagarna. Jag har länge velat fråga henne om vad hon egentligen tänkte när jag började prata om fotosyntes med henne eftersom jag i efterhand har kommit på att hon blandade ihop algen Chlamydomonas reinhardtii med bakterien Chlamydia pneumoniae när hon sa att hon jobbat med chlamydomonas. Dock så vågade jag inte :-)

Tillbaka till framtiden

Publicerad 2010-01-17 20:17:40 i Allmänt

Ja efter en väldigt lång fredag och en alldeles för kort lördagsmorgon i sängen (varför måste jag vakna så tidigt för?) så blev lördagen också lång. Huvudvärken efter disputationsfesten släppte inte förrän vid kl. 15 och eftersom jag inte orkade göra något annat så passade det bra med 3h på labb :-)

På kvällen blev jag hembjuden till Siri på mat, film och chips. Jag blev tillfrågad om jag hade något filmönskemål men det hade jag inte. Följaktligen hade jag verkligen ingen rätt att klaga på filmvalet även om jag direkt hoppades på att vi INTE skulle titta på Stanley Kubricks mästerverk 2001: Ett rymdäventyr. Så när det var dags att rösta för vilken film som skulle ses försökte jag få in folk på Taking Woodstock istället. Det hade nog gått bra om inte Siri sagt att hon hellre skulle vilja se den än 2001 ensam om vi inte skulle orka titta på båda.

Då kunde jag inte hålla mig utan sa att jag somnat redan 10min in i filmen den enda gång jag försökt se den. Allt jag kommer ihåg är en massa apor som hoppar omkring och så (när jag vaknat) en låååååååååångsam scen uppe i rymden.
Dr Eva sa att hon också sett början och att det nog inte gjorde något om vi spolade lite där. Hehe. Siri hade kontrollen över fjärrkontrollen och vi spolade ganska mycket mer än bara i början, även om det ibland kändes som att hon tryckte på slowmotionknappen. Mästerverk var ordet...

Imdb.com


Turligt nog så låg det några kluriga leksaker (typ ringar som går in i varandra och som ska fås isär) som tydligen var en present från Ulrika på soffbordet. De flesta var garanterat omöjliga att få isär men helt plötsligt så hade jag lyckats lösa en utan att veta hur det gick till!


1 mil skidåkning idag men det kändes mer som skitåkning.

Den här listan tog alldeles för lång tid att fylla i

Publicerad 2010-01-17 16:29:40 i Allmänt

Stackars sjuka Ulrika ville att jag skulle fylla i samma lista som hon har gjort så here we go:

Namn: Björn Ingelsson

Piercingar: Nej, men jag har länge varit sugen på en ring i örat.

Tatueringar: Nej

Längd: 182 cm

Skostorlek: 42-43

Hårfärg: Cendre?

Fräknar: Nej

 

Kär? Nej men återkom imorgon hahaha.

Önskar du att du bodde någon annanstans? Det händer. Linköping är inte den perfekta staden. Tror jag.

Dricker du? Vatten, mjölk och the dagligen. Starkare saker väldigt sällan.

Röker du? Nej

Vilket schampo använder du? Hehe. Barnängens för kids "Härliga hallon".....................

Vilken parfym använder du? -

Vad är du rädd för? Ogillar höga farter och när jag inte har kontroll.

Gillar du att tvätta? Det funkar. Det är värre med diskning.

Gillar du berg- och dalbanor? Efter några åk då jag är lite avtrubbad.

 

 

Senaste…

Filmen du hyrde? Undrar om jag hyrt på flera år. Andra har hyrt åt mig. Hmm, senaste filmen jag lämnade tillbaka var nog Hitta Nemo.

Filmen du köpte? Så gör du ditt bästa Vasalopp

Låten du hörde: Något från digitopplistan när jag åkte bil.

Låten du laddade ner? Något till labbets Spotify-lista men jag minns inte vad.

Personen du ringde? Åsa igår (fast min telefon ringde Åsa när jag hade den i fickan idag)

Personen som ringde dig? Åsa idag

TV-program du såg? Vinterstudion

Person du tänkte på? Mamma (funderade på att jag ska ringa)

 

 

Favorit…

Låt: Svårt! Det varierar extremt. Hello Saferide, Roxette eller David and the Citizens har nog gjort den i alla fall.

Sak att göra: Just nu träna

Sport: Jag gillar att hänga med i hockeyn men jag måste inte titta.

Dryck: Just nu absolut peach and mango-the!

Kläder: Mina mosa-byxor och mosa-fleecetröjan (ja, jag är ju doktorand...)

Film: Amelie från Montmartre är bra.

Bil: Gasbil

Serie: Criminal Minds

 

Har du någonsin…

Gråtit över en pojke? Det måste varit aslänge sen i så fall.

Gråtit över en flicka? Ja

Ljugit för någon? Ja

Varit i slagsmål? Nej, egentligen har jag nog aldrig det.

Träffat någon från internet IRL? Nej

 

 

Antal…

Gånger ditt hjärta brustit? Hmm. Minst 1.

Hjärtan brustet på grund av dig? Minst 2 (tror jag)

Personer från grundskolan du fortfarande har kontakt med? Grundskolan? Inte gymnasiet alltså? Hmm. I så fall tyvärr bara Axel.

Gånger ditt namn varit med i tidningen? 1 gång i Aftonbladet ("Vinnaren av fotbollen Björn Ingelsson, Motala"). I Motala tidning kanske 10? Corren kanske 5? Jag menar, löpresultat och student-/högskoleexamen kommer ju in dit.

 


Senaste…

Boken du läste? -

Personen du fick e-mail av? Bossen

Personen du fick brev av? Något Julkort

Personen du fick sms av? Mia J.

Gången hela din familj åt middag tillsammans? Oj! Jag minns inte om syrran var i Motala i somras annars så är det nog julen -08

Saken du köpte? Chips och dricka

 


Vad har du gjort idag? Åkt skidor och sovit i soffan.

När stiger du upp på morgonen? Någon gång mellan 6 och 7.

Vad har du på dig? Mjuka trekvartsbyxor och en Vätternrunda t-shirt från 2000.

Vad ska du göra ikväll? Tvätta

Vad är du allergisk mot? Kang Jang. Dessutom tror jag att jag är känslig för natriumglutamat.

Använder du hårspray?

Kan du stå på händer? Kanske om jag skulle våga träna lite.

Håkan Hellström eller The Ark? The Ark

Salt eller socker? Salt

Gillar du ketchup? Ja

Är du glad nu? Jag gråter i alla fall inte.

Var du glad igår? Jag hade huvudvärk efter disputationsfest och så labbade jag. Men jo, jag kunde ju sjunga hur mkt jag ville på labb och det älskar jag!

Vad dansar du till? Bra musik och bra resultat på labb (Ni skulle se min I rock-dans!!!)

Stockholm är… ? Högt tempo

Göteborg är… ? Lite lugnare

Kan du sjunga? JA! Och jag är en grym låt-påkommare

Spaghetti eller makaroner? Spaghetti

Land du vill besöka? Egypten. Och Svalbard men det tillhör väl Norge?


R.I.P

Publicerad 2010-01-15 15:29:30 i Allmänt

Dagens citat kommer från Rille på väg till lunch.

Vi gick nere i sjukhusets kulvertar när vi ser en vaktvmästare med säng på väg mot oss. Rille säger "Det är säkert en döing. Eller, nä, de är ju övertäckta. Det är inte den här."

Vi kommer närmare och ser båda två att kvinnan i sängen är stendöd.

Rille: "Fy fan! Jag håller på med fotosyntesforskning. Jag ska inte vara på något jävla sjukhus. Mitt nästa labb ska ligga så att jag slipper möta lik på väg till lunch. Varför var hon inte övertäckt för?!"

Nu ska jag hem och sova. Gick upp 04.45 för att hinna med allt men nu måste jag vila till Dr. Evas disputationsfest.


Edit. Hittade en sär                skrivning i inlägget. Usch!

Oscar-gästbloggare

Publicerad 2010-01-12 22:43:43 i Allmänt

Här kommer ett litet inlägg från gästen Oscar som hade det goda omdömet att välja Björns soffa att sova på istället för hotellrummet som företaget erbjöd. Här bjöds på helstekt lax med smulpotatis och hollandaisesås, och Björn hade föredömligt nog ett rejält förråd med pilsner hemma. Som en sann ungkarl var det också typ det enda han hade i kylen, så en intressant frukost är att vänta..

Har ni hört den förut?

Publicerad 2010-01-12 17:34:19 i Allmänt

Ja, det har ni. Bråka (eller ens prata) inte med en Björn som inte har ätit lunch när klockan är 13.30 och speciellt inte om labbandet har jävlats för honom hela förmiddagen. Det gjorde Rille och då kom det ett eppendorfrör flygande genom luften...

Nu ska jag gå hem för ikväll kommer Oscar på besök! Tur för honom att jag är en annan människa nu än för 4h sen hehe.

Otäckt

Publicerad 2010-01-10 17:14:19 i Allmänt

Ja, jag har ju faktiskt ett FB-konto. Man kan ha vänner där också men framförallt så håller jag koll på min egna träning. Nu rapporterade jag in dagens 2 mil skidåkning (120min; blåsa i pipetthanden :-() och slogs av hur lite gym det blivit sista månaden. Usch! Tänk om min kropp omformas till att bli löpar-kropp! Alltså obefintliga axelmuskler och tanig överkropp. Nä, under månaden mellan Öppet spår och ordentlig cykelträning får jag kompensera och pumpa ordentligt på gymmet och simma mycket.

30dagar
  • 795min skidåkning
  • 220min BodyAttack
  • 180min styrketräning
  • 105min promenad
  • 85min simning
  • 60min badminton
  • 55min spinning
Summa: 1500min

Saltstress

Publicerad 2010-01-09 19:49:49 i Allmänt

Ja, inte mina växter på jobbet alltså utan jag. Saltet har varit borta flera dagar och ett tag trodde jag att hunden Hubbe ätit upp det under några obevakande minuter i köket men idag hittade jag det igen!

I bokhyllan!

Äntligen kommit över tröskeln till spinningsalen

Publicerad 2010-01-09 19:16:56 i Allmänt

Så vad stod det då i reviewernas kommentarer som var så bra? Reviewer #2 var mest "negativ" men han skrev "This paper will remain as a land mark in our understanding of the regulation of oxygenic photosynthesis" och allt som skulle ändras var att flytta om lite på figurerna mellan artikeln och extramaterialet. Tyvärr blir väl min fina figur flyttad till extramaterialet... Jag vågar inte jubla än ändå för det stod inte att den skulle bli accepterad om vi gjorde ändringarna men det vore väl väldigt konstigt om den inte skulle bli det.

Så det var lite lättare att gå och jobba 05.40-19.15 i torsdags medveten om att hårt arbete faktiskt KAN betala sig även om man tvivlat. Lägg på ett 55min långt spinningpass (mitt första någonsin!) på fredagskvällen och ni kan förstå hur pigg jag var när det var dags för fredagsbion - Avatar. Nä, inte speciellt. Och vätskebalansen var ju helt störd eftersom jag svettades som en dåre under passet (Johan hävdade att jag skvätte till honom...) och inte vågade ersätta allt pga en stundande 3h bio.

imdb.com

Jag tyckte att den var helt ok för att vara en icke-Björn film. Lite lång och med en töntig story men tufft gjord.


Så i morse var jag aningens uttorkad och kände mig nästan bakfull. Med -21 grader ute ställdes skidträningen in och ersattes av några timmar på labb, en cykeltur till Tornby för inköp av lysrör och Tour the ski i soffan. Ikväll hade popcorn i soffan varit skönt men det är ju skit på TV så kanske ett bad istället?


Vinterns sexiga under

Publicerad 2010-01-06 17:46:50 i Allmänt

Så här borde det alltid vara. Alltså en ledig dag med skidåkning, sovning i soffan och ett mycket bra telefonsamtal från Bossen (positiva reviewers, inte så mycket att fixa så det bör vi väl klara) mitt i arbetsveckan!

10km skidor på Landeryds golfbana ihop med Åsa blev dagens skidpass. Jag vägrar klaga på att det är kallt för det lovade jag mig själv att aldrig göra när jag svettades på Mallorca men det är lite för kallt för att hålla på i timmar och gno i skidspåren just nu.

Lite shopping hann jag också med. Dels så bytte jag ut mitt vätskebälte till ett bättre (så jag slipper vara lika avundsjuk på min träningskompis även om hennes fortfarande är lite bättre men den modellen var slut) och så köpte jag nya kallingar. För egentligen, vad är nyttan med kalsonger i bomull när man överallt annars strävar efter att ha så effektiv fukttransport som möjligt? Dessuton har de extra vindskydd fram! Modellen heter Gunde förresten...

Stadium.se

Nu ska jag snart iväg o spöa Axel och Anna-Carin i badminton tillsammans med Christian. Ah, fler lediga onsdagar önskas!
Fast imorgon är det uppstigning kl. 5 igen. Brrrrr.

Kommunikationsproblem

Publicerad 2010-01-05 23:27:21 i Allmänt

Åsa och jag har svårt att kommunicera med varandra. Vi måste egentligen skriva till varandra för att saker och ting ska bli rätt. Ska det t.ex. styras upp en taco-kväll så slutar det med att båda köper chips och sås även om vi strax innan pratat i telefon och gjort upp om vem som ska skaffa vad. Eller som i kväll.

Vi tog oss, efter diverse felkörningar, ikväll till skidspåret i Ljungsbro för lite Vasaloppsträning. Det blev bara lite för att det är inte så nyttigt att flåsa i minus 18 grader. Efteråt skulle det bli pizza och spel hemma hos mig.
Åsa (vad jag hör): "Du, är det ok om Olle tar med sig sin hund imorgon (när vi ska åka skidor)"
Jag: "Ja det är det väl, kan han dra i spåret?"
Åsa: "Ja det vet jag inte".

Jag ringer till Johan och säger att det är ok. En timme senare är Johan och Åsa hemma hos mig och äter pizza och någon av dom säger att "Du kanske skulle flytta på den där nu när hunden kommer"
Jag: "Vilken hund???"
Åsa:" Ja men Olle kommer ju med Hubbe"
Jag: "Va, kommer han hit?!"
Åsa&Johan: "Men du sa ju att det var OK!"

Jaja, Åsa säger att jag bara hör det jag vill höra och läser vad jag vill läsa. Som på våra felkörningar:
Jag: "Där. Motionsvägen. Det låter ju bra. Där ska vi nog svänga"
Åsa: "Men Björn, det står ju Maltforsvägen!"

Men vi känner varandra väl i alla fall. Åsa fick en gissning om vad det var för grå smulig sak som låg i papperskorgen vid CCD-kameran idag och hon gissade rätt. Ett Örondjur!!!! (jag är ledsen att det inte finns någon bild. Den kanske finns kvar imorgon...)

Nej, jag snusar inte.


I brist på annat

Publicerad 2010-01-03 21:11:36 i Allmänt

Hopp. Så var ytterligare fyra dagars ledighet över och det är dags för jobb igen. Jag har känt mig som lite av ett proffs faktiskt. På nyårsafton och igår både gymmade jag och åkte skidor och nyårsdagen firades med lite simning och bastu. Idag skrek dock kroppen att det var dags att vila och hade jag struntat i det och kört på ändå hade träningsvärken i mage och rumpa hindrat mig.

Så här ser min hall ut just nu. Det är verkligen inte alla som har tre par stavar i hallen!

Skidor+stavar

Pjäxor, stavar för rullskidor och teleskopstavar

Rullisarna

100101

Publicerad 2010-01-01 12:07:16 i Allmänt

Igår var det nyårsfest med stora delar av vårt gäng hemma hos Christian och Annica. Jag tror att det bara var Umesh och Sebbe som saknades. Som ni ser så fanns det förutsättningar om en riktig pang-fest...



Annica hade sagt till Christian att hon ville köpa lite raketer. Hans svar: Det behövs nog inte. Nej, för det fanns andra som la ut 3000kr (!!!!) på smällare och fick jobba på under kvällen/natten för att skjuta upp allt. Men fint var det!

Jag vinkar inte utan visar för Christian hur man ställer in kameran...

 

12-slaget. Typ, vi räknade in själva när vi tyckte att det var dags.


Den här köpte Christian och jag mfl i Berlin 2001. Vi ska inte äta den riktigt än. Den ska få lagras ytterligare 21 år!

Bäst före just 4 januari också. Inte 5e.


Här ser man nya glasögonen bättre:

 

 

En väldigt bra sak med nytt decennium är att Excel inte längre automatiskt formaterar bort första nollan i datumet när man skriver in det i ett arbetsblad.


Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela